Ystad – sevärdheter och turistmål

Ystad är inte bara Kurt Wallander och närheten till Österlen. Här finns mycket annat att upptäcka och uppleva. Eftersom staden är så pass liten och relativt centrerad kan du enkelt promenera, eller varför inte cykla, mellan de flesta av stadens sevärdheter och turistmål.

Sevärdheter i Ystad

Ystad är en mycket gammal stad. Staden bildades som en stad för fiske och handel i slutet av 1100-talet. Denna tid präglades av oro och tumult i vad som idag är Skåne och den danske biskopen Absalon beslutade därför att flytta ner handeln till kustremsan. Från 1100-talet finns nästan inget att se i och omkring Ystad, men under de påföljande århundradena fram till 1500-talet uppfördes mängder av byggnader och monument som utgör spännande sevärdheter för dagens besökare.sevärdhet i Ystad

Ystads äldsta byggnad är också den mest pampiga. Det handlar om Sankta Maria kyrka. Gråbrödraklostret är bara några år yngre. Klostret har till stora delar hållits intakt fram till våra dagar. Pilgrändshuset är Skandinaviens äldsta hus i trä och är en fascinerande syn. Huset uppfördes år 1480 och av en slump stod det kvar även under de stormigaste tiderna under reformationen.

Under 1800-talet hade Ystad ett riktigt uppsving, i och med att mycket av handeln över Östersjön gick igenom hamnen i Ystad. Inkomsterna från handeln gjorde att många blev mycket rika och därmed uppförde pampiga hus i Ystads stadskärna. Nästan alla av dessa hus står kvar än idag och kan beskådas vid en promenad genom staden.

Turistmål i Ystad

Nästan hela kustremsan från Abbekås i väster till Simrishamn i öster är kantad av sandstrand. Det är en sträcka på tiotalet mil. Strax utanför Ystad finns många fina små badställen, till exempel vid det lilla samhället Nybrostrand. Bara några kilometer utanför Ystads centrum ligger också en av de bästa golfbanorna i Skåne, bla Ystad Golfklubb.

Om man tar sig vidare på sommarsemester till Bohuslän finner man det vackra skärgårdslandskapet med långa stränder och klippor, påminner till viss del om kustmiljön i Ystad. Billiga hotell i Uddevalla finns det ett fullgott utbud av, och passar den budgetmedvetnas semesterkassa.

Många turister till Ystad använder staden som antingen start eller mål för cykelturer på Österlen. Historiskt sett ingår inte Ystad i området Österlen, men i praktiken är det ingen som bryr sig om detta faktum. Det är populärt att bege sig ut på cykelturer på flera dagar runt om på Österlen. En populär rutt är Ystad-Tomelilla-Simrishamn-Kivik.