Sommarsemester i Ystad

Ystad är en av pärlorna på Österlen, det område i sydöstra Skåne som är känt för sin naturskönhet, sina vackra kustsamhällen och sitt smittande lugn. Det är emellertid inte bara Österlen som lockar med Ystad. Den urgamla staden Ystad, som grundades redan år 1244, bjuder på en rik historia, med det medeltida torget som mittpunkt. Dessutom lockar Ystad många deckarfans i och med att Henning Mankells böcker om kriminalkommissarien Kurt Wallander utspelar sig i staden.

Besök Ystad

Många som reser till Ystad för en sommarsemester gör det för att ta del av lata dagar vid havet, men ganska många passar också på att upptäcka Ystads historia genom att besöka stadens många sevärdheter. Gråbrödraklostret i staden är den främsta sevärdheten. Det började uppföras redan år 1267 och ganska stora delar av den ursprungliga byggnaden står fortfarande kvar. Den medeltida stadskärnan är en annan sevärdhet. Speciellt intressant är de över 300 husen av korsvirkestyp. Många av korsvirkeshusen är över 500 år gamla. Det äldsta huset, Pilgrändshuset, har daterats så långt tillbaka som år 1480.

Besök Österlen

Österlen är ett kulturellt område som sträcker sig från Ystad i söder till Tomelilla i norr och Simrishamn i öster. Landskapet består av slätt- och skogsbygd. Avstånden mellan utflyktsmålen är korta, vilket gör att det är en perfekt idé att antingen ta med egen cykel eller hyra cykel för en sommarsemester i Ystad och Österlen. Antalet historiska sevärdheter är nästan för många att räkna. På Österlen ligger mängder av historiska byggnader från tidig medeltid och en oräknelig samling forntida gravplatser. Några av de obligatoriska stoppen är skeppssättningen Ale Stenar, hällristningarna vid Yxornas häll och Dansarens häll, medeltidsborgen Glimmingehus och gravplatsen vid Kivik.

Boende för semestern i Ystad

Ystads popularitet som turiststad gör att det finns ett 20-tal hotell och andra boenden i staden, trots att invånarantalet är knappt 10 000. Bland mer exklusiva boenden kan nämnas Ystad Saltsjöbad och Hotell Continental. I övrigt finns osedvanligt många pensionat och lägenhetshotell. Sistnämnda är ett bra val för den som reser med barn.